Σκεφτομαι πριν δημοσιευσω
Γνωρίζω με ποιον μιλώ
Δικτυώνομαι με ασφάλεια

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2015

Ιδιωτικότητα, παρακαλώ!

Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα

Με «παρακολουθεί» κανείς;

Συμβουλές

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή

Κουίζ

Βίντεο

Εκπαιδευτικό υλικό

 

 


Χρήσιμες συνδέσεις

Ευχαριστίες

Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα Με «παρακολουθεί» κανείς; Συμβουλές Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή Κουίζ Βίντεο Χρήσιμες συνδέσεις Ευχαριστίες

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

Το υλικό που προτείνουμε παρακάτω μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των μαθητών για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων με συγκεκριμένα θέματα συζήτησης και προβληματισμού στην τάξη, καθώς και με χρήση διαδραστικών εργαλείων όπως κουίζ και βίντεο.

 

Εκπαιδευτική ενότητα: «Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα»

Γενική περιγραφή

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι:

Α) να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο που αυτή η έννοια συνδέεται με την ιδιωτική τους ζωή σε καθημερινή βάση

Β) να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, και

Γ) να μάθουν με κάποιες απλές πρακτικές συμβουλές πώς μπορούν οι ίδιοι/ίδιες να προφυλάσσουν τον εαυτό τους από την κακόβουλη ή/και παράνομη χρήση των στοιχείων τους.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, κυρίως μέσω ιστοσελίδων διαδικτυακών αγορών, φόρουμ, ιστολογίων (blogs), καθώς και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

Προτεινόμενη δομή ενημέρωσης

1. Τι είναι προσωπικά δεδομένα (από τη σελίδα «Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα...»)

2. Παραδείγματα χρήσης προσωπικών δεδομένων (από τις σελίδες «Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα» και «Με παρακολουθεί κανείς;»)

3. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την παραβίαση ή χωρίς λόγο αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων (από τις σελίδες «Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα» και «Βίντεο»)

4. Πρακτικές συμβουλές (από τις σελίδες «Συμβουλές» και «Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή»).

Προτάσεις για συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων

Ζητήστε από τους μαθητές

1. Να σκεφτούν σε ποιες καθημερινές τους συνήθειες αποκαλύπτονται ή χρησιμοποιούνται προσωπικά τους δεδομένα.

2. Να περιγράψουν την αντίληψή τους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας. Τι θεωρούμε σήμερα ιδιωτική ζωή και πώς έχει αλλάξει η αντίληψή μας για αυτή από την εποχή των γονιών μας;

3. Να αναφέρουν κάποια περίπτωση που παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα δικά τους ή κάποιου άλλου (μπορεί να το έχουν διαβάσει ή ακούσει).Να αναζητήσουν τέτοιες περιπτώσεις στο διαδίκτυο.

4. Να σκεφτούν πόσο ανώνυμοι θεωρούν πως είναι στο διαδίκτυο. Υπάρχουν φορές που νιώθουν ότι μπορεί κάποιος να τους παρακολουθεί ή ότι κάποια από τα στοιχεία που δημοσιοποιούν μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον;

5. Να σκεφτούν αν ακολουθούν κάποια από τις πρακτικές συμβουλές για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Εργαλεία

  • Κάντε μαζί με τους μαθητές το σύντομο κουίζ για την αποκάλυψη δεδομένων.

  • Δείξτε τους το εύκολο online τεστ της Αρχής για την υποκλοπή ταυτότητας (Identity theft). Κάντε όλοι μαζί το τεστ στην τάξη.

  • Χρησιμοποιείστε τα προτεινόμενα βίντεο για να δώσετε περισσότερη έμφαση στους κινδύνους από την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων.

  • Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://browserspy.dk, όπου μπορεί κανείς να δει τι πληροφορίες μεταδίδει το πρόγραμμα πλοήγησης απλά και μόνο όταν επισκεπτόμαστε μία ιστοσελίδα (δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις επιλογές «ΙP Address» και «Geolocation»)