Εγγραφή - Είσοδος μελών
Username:
Password
 
Αποφάσεις
 
Συχνές ερωτήσεις
 
Θεματικές ενότητες
 
Σημαντικά αρχεία
 
 
Μικροί Πολίτες
 
Ασφάλεια
 
 

«Υποκλοπή ταυτότητας» θεωρείται η μη εξουσιοδοτημένη συλλογή και χρήση προσωπικών δεδομένων ενός ατόμου που πραγματοποιείται κακόβουλα από κάποιον τρίτο, συνήθως με σκοπό την εξαπάτηση του ατόμου αυτού (π.χ. την έκδοση πιστωτικών καρτών και δανείων από τον «υποκλοπέα» στο όνομα του θύματος).

Οι «υποκλοπείς ταυτότητας» χρησιμοποιούν συνήθως διάφορους τρόπους για την απόσπαση προσωπικών δεδομένων των θυμάτων τους. Για παράδειγμα είναι δυνατό να προσποιούνται ότι είναι κάποια πρόσωπα που το θύμα γνωρίζει ή πρέπει να εμπιστεύεται (π.χ. υπάλληλοι τράπεζας ή «φίλοι» σε μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης), ώστε να μπορέσουν να του υποκλέψουν πληροφορίες ή ακόμα και κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς ή προσωπικούς υπολογιστές. Άλλες φορές είναι δυνατό να εκμεταλλεύονται «τρωτά σημεία» του θύματος, όπως π.χ. ελλιπή μέτρα προστασίας κατά τη λήψη της αλληλογραφίας του («πραγματικής» και ηλεκτρονικής) ή ακόμα και δεδομένα που το ίδιο το θύμα αποκαλύπτει χωρίς να το καταλαβαίνει (π.χ. κατά την δημοσίευση προσωπικών του δεδομένων σε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο ή κατά την απόρριψη εγγράφων, χωρίς προηγούμενη καταστροφή, στον κάδο απορριμμάτων).

Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο «επιρρεπείς» μπορεί να είστε στο να «πέσετε» θύμα υποκλοπής ταυτότητας;

Το παρακάτω εύκολο τεστ θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τον εαυτό σας και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους υποκλοπής της ταυτότητάς σας.

Το τεστ έχει αναπτυχθεί από την Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της άδειας χρήσης και προσαρμογής του στα Ελληνικά.

Για να κάνετε το τεστ, πατήστε εδώ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Δεδομένων 2011