Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα
Σκεφτομαι πριν δημοσιευσω
Γνωρίζω με ποιον μιλώ

Είναι όλοι φίλοι σου;

Λίγα λόγια για τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης

Οι αριθμοί μιλούν

Έχει συμβεί

Συμβουλές

Ρυθμίσεις απορρήτου

Αναφορά περιστατικού παραβίασης

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή

Κουίζ

Βίντεο

Εκπαιδευτικό υλικό

Είναι όλοι φίλοι σου; Λίγα λόγια για τις υπηρεσίες κοινωνικής Οι αριθμοί μιλούν Έχει συμβεί Ρυθμίσεις απορρήτου Αναφορά περιστατικού παραβίασης Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή Κουίζ Βίντεο Εκπαιδευτικό υλικό

Συμβουλές

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς σου. Μάθε λοιπόν να τα χρησιμοποιείς με ασφάλεια:

  • Σκέψου πριν «ανεβάσεις»: Πριν δημοσιοποιήσεις μια φωτογραφία, ένα βίντεο ή απλά τις απόψεις σου στο προφίλ σου, σκέψου την εντύπωση που θα προκαλέσεις. Θα έκανες το ίδιο στον πραγματικό κόσμο; Πώς θα ένιωθες αν έβλεπαν αυτά τα δεδομένα οι γονείς σου, οι καθηγητές σου ή ένας πιθανός εργοδότης σου; Μήπως, τελικά, είναι πολύ λίγα τα άτομα με τα οποία θα μοιραζόσουν αυτά τα δεδομένα;

  • Πρόσεξε τι «ανεβάζεις» για τους άλλους: Πριν ανεβάσεις οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να περιλαμβάνει δεδομένα και άλλων ατόμων (π.χ. φωτογραφίες φίλων σου), φρόντισε να έχεις ενημερώσει τα άτομα αυτά και να σου έχουν πει ότι συμφωνούν. Έχε πάντα στο μυαλό σου ότι δεν πρέπει να εκθέτεις προσωπικά δεδομένα άλλων ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

  • Ενεργοποίησε τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings) στο λογαριασμό σου: Οι ρυθμίσεις απορρήτου σου επιτρέπουν να ελέγχεις τι μπορούν να δουν οι άλλοι για σένα. Έλεγξε το επίπεδο των ρυθμίσεων αυτών για το προφίλ σου. Μήπως οι ρυθμίσεις είναι τέτοιες που επιτρέπουν σε όλους να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σου; Προσπάθησε να επιλέξεις όσο το δυνατόν αυστηρότερες ρυθμίσεις (π.χ. μόνο οι φίλοι σου να μπορούν να δουν το αναλυτικό προφίλ σου και όχι οι φίλοι των φίλων σου...). Θυμήσου ότι δεν μπορείς να πάρεις πίσω την πληροφορία όταν κάποιος την έχει δει... ενώ μπορείς πάντα να δώσεις περισσότερη πληροφορία όταν θα νιώθεις πιο άνετα με κάποιον. Μάθε περισσότερα για τις ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook εδώ.

  • Έλεγχε την πολιτική ιδιωτικότητας και τους όρους χρήσης: Πριν εγγραφείς σε οποιοδήποτε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, διάβασε προσεκτικά την πολιτική ιδιωτικότητας και τους όρους χρήσης (συνήθως υπάρχει κάποιος σύνδεσμος - link στο κάτω μέρος της κεντρικής σελίδας). Μήπως υπάρχει κάποιος κρυφός όρος για διαβίβαση των προσωπικών σου στοιχείων σε διαφημιστικές εταιρείες; Διάβασε για παράδειγμα για το Facebook: http://el-gr.facebook.com/terms.php?ref=pf

  • Να είσαι επιφυλακτικός με άτομα που δεν ξέρεις: Κάποιες πληροφορίες σου μπορεί να χρησιμοποιηθούν από άλλους για να σου κάνουν κακό. Μην αποκαλύπτεις τη διεύθυνσή σου, τον τηλεφωνικό σου αριθμό, την ημέρα γέννησής σου ή τον τόπο εργασίας σου στο προφίλ σου. Πρόσεχε πολύ ποιους κάνεις «φίλους» σου.

  • Χρησιμοποίησε ασφαλές συνθηματικό για το λογαριασμό σου: Προσπάθησε να αποφεύγεις συνθηματικά που μπορούν εύκολα να μαντέψουν οι άλλοι. Επίσης, προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς συνθηματικά που ήδη έχεις σε κάποιες άλλες υπηρεσίες, όπως π.χ. το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου. Αν μπορείς χρησιμοποίησε μία ξεχωριστή διεύθυνση e-mail ειδικά για το προφίλ σου, ώστε να μη χρειάζεται να δίνεις τα άλλα στοιχεία επικοινωνίας σου.

  • Ανάφερε περιστατικά παραβίασης του προφίλ σου ή του προφίλ κάποιου φίλου σου: Μάθε πώς μπορείς να το κάνεις για το Facebook εδώ.