Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα
Σκεφτομαι πριν δημοσιευσω
Γνωρίζω με ποιον μιλώ

Είναι όλοι φίλοι σου;

Λίγα λόγια για τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης

Οι αριθμοί μιλούν

Έχει συμβεί

Συμβουλές

Ρυθμίσεις απορρήτου

Αναφορά περιστατικού παραβίασης

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή

Κουίζ

Βίντεο

Εκπαιδευτικό υλικό

Είναι όλοι φίλοι σου; Οι αριθμοί μιλούν Έχει συμβεί Συμβουλές Ρυθμίσεις απορρήτου Αναφορά περιστατικού παραβίασης Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή Κουίζ Βίντεο Εκπαιδευτικό υλικό

Λίγα λόγια για τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης

Σε μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης (social network) μπορείς να «ανεβάζεις» πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο, να κρατάς επαφή με τους φίλους σου και να γνωρίζεις άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα. Η πιο δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) είναι το Facebook.

Διάβασε και μάθε για τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης με τις παρακάτω ερωτήσεις - απαντήσεις.

Πώς λειτουργεί μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης;

Η λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας βασίζεται στα «προφίλ» των χρηστών της. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα προφίλ, καταχωρώντας προσωπικά σου δεδομένα, όπως το όνομά σου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), καθώς και άλλες προαιρετικές πληροφορίες, όπως ενδιαφέροντα, προσωπική κατάσταση, εργασία, φίλοι, κλπ. Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης σου παρέχει συνήθως τη δυνατότητα να μοιράζεσαι δεδομένα με παλιούς και νέους φίλους, ανάλογα με τις επιλογές που κάνεις στο προφίλ σου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης παρέχονται δωρεάν στους χρήστες. Η χρηματοδότησή τους γίνεται από δίκτυα διαφημίσεων, τα οποία, σε αντάλλαγμα, μπορούν να μεταδίδουν στοχευμένες διαφημίσεις στους χρήστες βάσει των προφίλ τους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης;

Όταν δημοσιοποιείς προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτή η πληροφορία να «διαβαστεί» από κάποιους που δεν θέλεις ή να πέσει σε λάθος χέρια. Η πληροφορία του προφίλ σου σε μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποκαλύπτει πολλά προσωπικά σου στοιχεία, όπως λεπτομέρειες της ζωής σου ή φωτογραφίες από ιδιωτικές σου στιγμές. Και είναι όλη συγκεντρωμένη σε ένα και μοναδικό σημείο στο διαδίκτυο...

Είναι δυνατό κάποιος να υποκλέψει το προφίλ μου;

Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να «κατεβάσει» και να αποθηκεύσει προφίλ χρηστών. Αρκεί να τον κάνεις φίλο σου ή να είναι φίλος κάποιου φίλου σου (ή ίσως να μην απαιτείται ούτε καν αυτό)... κι εσύ να μην έχεις κάνει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις ασφάλειας στο προφίλ σου.

Κι αν σβήσω τελείως το προφίλ μου;

Ακόμα κι αν σβήσεις πληροφορία από το προφίλ σου ή κι αν διαγράψεις ολόκληρο το προφίλ, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η πληροφορία έχει διαγραφεί εντελώς από το διαδίκτυο. Για παράδειγμα, το Facebook διατηρεί όλο το προφίλ σου - ακόμα και μετά τη διαγραφή - για την περίπτωση που ζητήσεις ξανά να γίνεις μέλος του.

Μπορεί κάποιος να υποδυθεί ότι είμαι εγώ;

Φυσικά. Αν φτιάξει ένα ψεύτικο δικό σου προφίλ... Κι αν εσύ ποτέ δεν το ελέγξεις...

Σε ποιόν ανήκουν τα δεδομένα του προφίλ μου;

Όταν δημιουργήσεις ένα προφίλ, επιτρέπεις στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης να διατηρεί όλες τις πληροφορίες που καταχωρείς και να τις χρησιμοποιεί, π.χ. για διαφήμιση. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα και όταν διαγράψεις το προφίλ σου, ανάλογα με τα αναφερόμενα στους όρους χρήσης της υπηρεσίας. Πρόσεξε ότι το Facebook διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας του, όποτε το επιθυμεί...