Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα
Γνωρίζω με ποιον μιλώ
Δικτυώνομαι με ασφάλεια

Τα γραπτά μένουν

Τα δεδομένα των άλλων

Εσύ, ως... αρχισυντάκτης

Οι αριθμοί μιλούν

Έχει συμβεί

Συμβουλές

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή

Βίντεο

Εκπαιδευτικό Υλικό

Τα γραπτά μένουν Τα δεδομένα των άλλων Εσύ, ως... αρχισυντάκτης Οι αριθμοί μιλούν Έχει συμβεί Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή Βίντεο Εκπαιδευτικό Υλικό

Συμβουλές

  • Όταν δημοσιεύεις πληροφορίες που σε αφορούν στο διαδίκτυο προσπάθησε να προστατεύεις τα προσωπικά σου δεδομένα και να μην ανακοινώνεις σε όλο τον κόσμο αυτά που δεν θα έλεγες σε κάποιον αν τον είχες πρόσωπο με πρόσωπο! Να θέτεις στον εαυτό σου τις ίδιες ερωτήσεις όπως αυτές που θέτεις στον «πραγματικό κόσμο»: θα ήθελες αυτές τις πληροφορίες να τις μάθουν όλοι οι φίλοι σου, οι καθηγητές σου, οι γονείς σου;

  • Να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι ο κυρίαρχος των πληροφοριών που δημοσιεύεις στο διαδίκτυο. Οπότε ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείς είναι να προσέχεις τι δημοσιεύεις.
  • Να διαβάζεις προσεκτικά τους «όρους χρήσης» πριν εγγραφείς ή πριν «ανεβάσεις» πληροφορίες σε ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά φόρα, ιστολόγια, ή υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να σου φαίνεται «βαρετό», αλλά είναι πολύ σημαντικό!

  • Να «μετράς τα λόγια σου» σε ιστολόγια, ηλεκτρονικά φόρα, κοινωνικά δίκτυα, κτλ. Φρόντισε να διατυπώνεις τα μηνύματά σου με τρόπο που να γίνονται κατανοητά και εκτός του πλαισίου συζήτησης (π.χ αν αστειεύεσαι για κάτι, να το λες καθαρά!). Προσπάθησε να διατηρείς ένα σωστό επίπεδο στη γλώσσα που χρησιμοποιείς χωρίς υβριστικά σχόλια για τους υπόλοιπους χρήστες. Αν είσαι διαχειριστής μιας τέτοιας ιστοσελίδας, ενημέρωσε σχετικά τους «συντάκτες» σου.

  • Να αποφεύγεις να δημοσιεύεις φωτογραφίες σου ή βίντεο που θα μπορούσαν να γίνουν «ενοχλητικά».

  • Να μην δημοσιεύεις περιεχόμενα που μπορεί να ενοχλήσουν κάποιον, ούτε φωτογραφίες και βίντεο χωρίς έγκριση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, προσπάθησε να μπεις στη θέση αυτού του προσώπου και να φανταστείς τις συνέπειες... Σκέψου πόσο εύκολο είναι να γίνεις από «θύτης» «θύμα»...

  • Να επαληθεύεις τακτικά τι είναι δημοσιευμένο στο διαδίκτυο σχετικά με εσένα (π.χ. βάλε το ονοματεπώνυμο σου σε μια μηχανή αναζήτησης για να δεις τι πληροφορίες θα «φέρει» για εσένα).

  • Να χρησιμοποιείς εάν είναι δυνατόν ένα ψευδώνυμο κατά την εγγραφή σου σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά φόρα που θα το επικοινωνείς μόνο σε κοντινούς σου ανθρώπους.